Pod Tatrami a na Spiši je situácia pokojná, kritické je to v Kežmarku

06.06.2010 Kežmarok

Stará Ľubovňa/Kežmarok/Spišská Nová Ves 6. júna (TASR) – Povodňová situácia pod Tatrami a na Spiši je už stabilizovaná, voda už opadla takmer všade, naďalej sa však robia zabezpečovacie práce a niektoré obce sú ...
Najhoršia situácia je v územnom obvode v Kežmarku, kde ľudia zápasia s nánosmi bahna a ešte stále vyťahujú množstvo vody zo suterénov domov. „Robí sa strašne veľa v Kežmarku, máme tam skládky nábytkov, elektrospotrebičov, ľudia boli po pás v bahne, už naozaj nevládzu a sú v šoku, “ priblížila vedúca odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Kežmarku Mária Hužíková. Najhoršie je to s technikou, tá nestačí všetko odvážať, mesto je stále bez elektriny a niektoré úseky aj bez vody.
„Podobná situácia je aj v Ľubici, museli sme volať statikov, aby skontrolovali mosty v okolí Ľubice a Kežmarku, začínajú praskať tiež rodinné domy, “ uviedla Hužíková. Do Ľubice sa dá dostať len cez Žakovce, z Kežmarku do Ľubice je cesta kvôli povodňovým prácam ešte stále uzavretá.
Naďalej odrezaná od sveta je obec Jurské, situácia je tam viac než kritická. Obec zásobuje liekmi a potravou letka Ministerstva vnútra SR, pred Jurským totiž voda zmyla mosty, a aj kusy cesty a inak ako vrtuľníkom sa tam momentálne dostať nedá. „V sobotu (5.6. ) to vyústilo do nepokojov, došlo tam k napadnutiu starostu, v noci tam bolo okolo 100 policajtov, “ zdôraznila Hužíková. Pracovníci krízového štábu sa momentálne priamo na mieste snažia nájsť spôsob, ako vysypať provizórnu cestu, aby sa do obce dalo dostať aj po zemi.
V územnom obvode Stará Ľubovňa je situácia pokojnejšia, voda už opadla a počasie je priaznivé. Naďalej sa rieši zásobovanie pitnou vodou v meste Stará Ľubovňa, vo večerných hodinách by to už malo byť v poriadku a vodu by mali mať v celom meste. „Riešime elektrické napojenie, Nová Ľubovňa už má elektrinu, výpadky sú v menších obciach, “ priblížil prednosta Obvodného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol.
Za obcou Kolačkov sa vytvorila hrádza vo vojenskom pásme, od včera je tam situácia monitorovaná. Nahromadila sa tam voda z 1000 hektárovej plochy lesa a vytvorilo sa akési prírodné jazero, sú tam popadané stromy, kamene a bahno. „Oproti sobote to kleslo asi o 1,5 metra, budeme hľadať ďalšie možnosti ako to úplne spriechodniť, máme to pod kontrolou, “ konštatoval Sokol.
Naďalej sú odrezané časti Mníška nad Popradom Káče a Medzibrodie, ostatné cesty sú zjazdné, aj keď s určitými obmedzeniami. „V Novej Ľubovni budeme dnes budovať náhradný most, aby bolo možné sa dostať do obce Jakubany, “ zdôraznil Sokol. Situácia v regióne sa však podľa neho dá považovať za stabilizovanú, riešia sa teraz následky povodní.
Voda opadla už aj v územnom obvode Spišská Nová Ves, naďalej sa pracuje na odstraňovaní škôd. Problém je ešte stále s mostom za Spišskou Novou Vsou. Ten ešte v piatok (4.6. ) strhla voda a prerušila sa tak hlavná tepna zo Spiša do Košíc. „Nákladnú dopravu sa snažíme odkláňať cez Levoču, osobná sa dostane na Košice cez Markušovce a Odorín, “ priblížil prednosta Obvodného úradu v Spišskej Novej Vsi Marián Bubeník.
 

Vyberte región